Algemene Beschouwingen VVD fractie Veghel

Volledige tekst van de algemene beschouwingen en begroting 2016  Veghel        uitgesproken tijdens de Raadsvergadering op 5 november 2015   

Voorzitter,

Laat ik beginnen met het dank zeggen aan allen die onvermoeibaar een positieve bijdrage leveren aan het functioneren van onze lokale democratie. Zonder hun inzet kan Veghel niet en we rekenen ook op hun in de komende jaren. Zeker nu … omdat in de opmaat naar Meierijstad nog veel kan én moet worden ingekleurd en daarmee de  verwachtingen van ons allen waar te gaan maken.

De nu voorliggende jaarbegroting 2016 is de laatste in de rij van misschien wel 791 stuks! Hierbij ga ik ervan uit dat ook in het jaar 1225, waar voor het eerst het huidige Veghel
als Vehchele werd genoemd, op enerlei wijze geld en ruilzaken werden beschreven of met elkaar werden besproken.
Alweer een historisch moment ..ach.. misschien niet nu….maar wel natuurlijk iets om even bij stil te staan

Deze coalitie is in 2014 aan de slag gegaan vanuit het programma “Werken aan een sterker Veghel”. De VVD stelt vast dat inmiddels het behalen van de doelstellingen op koers ligt en dat we ook onverminderd koersvast willen blijven.

Ik noem een aantal behaalde doelstellingen in willekeurige volgorde;

- Invoering blauwe zones,
- Investeringsfonds ondernemers,
- Upgrade diverse sport accommodaties,
- Veiligheids initiatieven zoals BIN,
- Transitie sociaal domein verloopt zonder grote kleerscheuren
- Herinrichting leerlingen vervoer functioneert ondanks eerdere twijfel,
- Financieel wordt kort op de bal gespeelt en we hebben de “boekhouding wederom op orde “
- en eindelijk wordt ook de oude spoorwegovergang Duits-lijntje in ere hersteld.

Zijn we dus nu klaar en gaan we uitdrijven richting Meierijstad. Wat de VVD betreft niet. We zien namelijk nog genoeg uitdagingen om in 2016 volop te sturen en te ontwikkelen zoals;

Duurzaamheid in relatie tot gratis storten in de milieu straat.
De VVD maakt zich zorgen over het toenemende gesleep in de regio met afval en zwerfvuil. Wij zijn van mening dat lokale tarieven hier mede de oorzaak van zijn. Vandaar dat wij het College vragen of ze een onderzoek wil starten naar het gratis maken van de milieustraat en wat dat voor consequenties  heeft op de integrale kosten van afvalverwerking. Een maximum van “gratis per inwoner” kan worden meegenomen in het onderzoek. 

Passend onderwijs.
We vervoeren nu leerlingen van A naar B en terug om onderwijs op maat aan te bieden. Tegelijkertijd zien we het leerlingenaanbod in Veghel  afneemt en dus scholen krimpen. Waarom ontwikkelen we niet meer passend onderwijs in Veghel zelf ? De ene hand wast hierbij de andere, minder transport voor leerlingen, minder kosten voor de gemeenschap, efficiënter gebruik van onderwijsfaciliteiten én kennis maar vooral een kwaliteitsslag in veel opzichten voor de leerlingen voor wie het betreft.

Ontwikkeling Noordkade versus theater.
Lijkt op het oog goed te gaan…maar is dat ook zo?
Het is stil de overkant en de VVD gaat ervan uit dat de Blauwe Kei nog steeds voor 1 september 2017 zijn entree maakt op de Noordkade zoals deze Raad heeft besloten

HOV.
Vaak kunnen we in deze zaal horen dat het HOV en OV haar taken uitvoert. Wij achten HOV maar ook natuurlijk de Ruit en N279 niet te vergeten in het kader van bereikbaarheid buitengewoon belangrijk maar het lijkt erop dat het HOV verwordt tot een basis buslijn en alleen nu nog kannibaliseert op het fijnmazige OV en dus de competitie met het eigen vervoer verliest in onze regio en moet maximale aandacht houden van dit college.

Sociaal domein

De belangrijkste verandering van de afgelopen periode. Als we terugblikken op de afgelopen 9 maanden, dan zijn er nauwelijks klachten binnengekomen. Hieruit durft VVD Veghel te concluderen dat er hierin gelukkig geen dramatische ongelukken zijn gebeurd. Nu is het wachten op de financiële vertaling van de centrumgemeenten. Er zijn ons geen signalen ter ore gekomen, dat hierin forse financiële tegenvallers te verwachten zijn.

Grondbedrijf.
De gronduitgifte is de afgelopen jaren sterk achtergebleven bij de oorspronkelijke prognoses. Er zijn maatregelen getroffen om de risico's te verminderen via reserves en voorzieningen en er heeft een grondprijsdaling plaatsgevonden via het nieuwe grondprijzenbeleid. Desondanks is de VVD van mening dat daarmee nog niet alle middelen zijn uitgeput om de verkoopbaarheid van gemeentelijke grondposities te verbeteren. Vandaar dat wij het college willen oproepen om een onderzoek te doen naar de in het dictum genoemde verkoopmodaliteiten en dienen wij hiervoor een motie in om meer ruimte te creëren middels creatieve verkoopmethoden.

Vluchtelingen.
Dit onderwerp is recent nog uitgebreid besproken en het College werkt terecht aan een bijdrage op Veghelse maat. De VVD ziet graag opgenomen in de aanstaande presentatie naast een gewenste bijdrage aan dit internationale vraagstuk een inschatting, voor zover mogelijk, van de financiële consequenties voor onze gemeente.


Centrum Veghel.
De crisis en een onomkeerbaar ander consumenten gedrag is de afgelopen jaren ook merkbaar geweest in ons centrum. Niemand kan dit ontkennen en ziet dagelijks de gevolgen hiervan maar geluiden zoals Veghel is niet  te redden en er is nooit iets te beleven werp ik verre van mij omdat het gewoon prietpraat is en het elkaar vooral napraten lijkt.
Ik noem een paar voorbeelden van positieve ontwikkelingen;
herinrichting openbare ruimten, invoering blauwe zones, ongekende groei in de Horeca,  vele festivals, kermissen, ondernemers initiatieven, groots carnaval en niet te vergeten de sinterklaas intocht met zwarte pieten enz.enz. 
Ook de ontwikkeling van de Noordkade en Poort van Veghel moeten we niet in deze vergeten en zal naar onze overtuiging uiteindelijk ook gaan bijdrage aan een mooie toekomst van én in Veghel.

In de begroting is een post opgenomen voor fase twee van de invoering van de blauwe zones. Wat de VVD betreft kan hiermee de zeer door ons gewenste invoering worden afgerond en doen we een belangrijke stap voorwaarts is klantvriendelijkheid en stimulering van het centrum bezoek.

Ik roep ook daarom de Veghelse inwoners op… doe een paar boodschappen meer in Veghel als voorheen en binnen afzienbare tijd zullen we zien dat dit nieuwe gedrag een katalysator is voor de dynamiek en leefbaarheid van ons centrum.

Stimulering economie.
Economische ontwikkeling en initiatieven komen in een hoog tempo op ons af. Om hier snel en adequaat in te kunnen anticiperen als Gemeente ontbreekt een budget hiervoor. Dit beperkt de slagvaardigheid bij bijvoorbeeld innovaties als de Verspillings-fabriek en haar samenwerking met de Universiteit Wageningen maar ook de recente Food Inspirations Days waarmee onze Agrifood ambitie groots werden ondersteund. Wij willen dan ook een motie indienen om het college vragen te onderzoeken of nog in 2016 een budget en in welke omvang hiervoor kan worden vrijgemaakt en dit in Q1 2016 wil voorleggen aan de Raad

Meierijstad.
De drie fusie gemeenten zijn volop in beweging en met elkaar plannen aan het maken om per 1-1-2017 flitsend van start te gaan als Meierijstad. Alles is gericht om elk onze eigen identiteit te laten behouden en tegelijkertijd meer service te gaan bieden. We zullen alles op alles zetten om te voorkomen dat burgers , bedrijven, scholen, verenigingen etc. op grotere afstand komen te staan ten opzichte van de gemeente.  Ook burger participatie behoudt focus .
We willen niet zo groot mogelijk worden maar zo sterk mogelijk…..en dat is niet een stip op de horizon maar moet een feit zijn per 1 januari 2017 !

Voorzitter , Ik ga afronden…..

<VVD voor een sterk en stoer Veghel in 2016 en daarna voor Meierijstad>
Wij zien geen enkele reden dat wij hierop zouden moeten terugkomen met datgene wat nu voor ons ligt

VVD Veghel /Meierijstad

 

 

Motie

 

Onderwerp: onderzoek naar verkoopmodaliteiten gemeentelijke grondposities

 

De gemeenteraad, bijeen in zijn vergadering op 5 november 2015.

 

  • Gelet op de begroting 2016, in het bijzonder de paragraaf grondbedrijf;
  • Gelet op het rekenkameronderzoek naar de financiële positie en risico's uit 2013;

 

Overweegt dat:

1. De risico's die voortvloeien uit de gemeentelijke grondexploitaties aanzienlijk zijn;

2. De marktomstandigheden uitnodigen tot een hernieuwde blik op de wijze waarop tot verkoop van gemeentelijke grondposities kan worden overgegaan;

3. In het RKC-onderzoek wordt geconstateerd dat informatie over de wendbaarheid van de ingenomen posities van de grondexploitaties kan worden ontsloten;

4. Het verkennen van andere dan de voorheen gebruikelijke verkoopmethoden kan bijdragen aan een vlottere verkoop van gemeentelijke grondposities.

Besluit:

Het college te verzoeken een onderzoek te doen naar verkoopmethoden zoals bijvoorbeeld verkoop bij veiling en verkoop bij inschrijving waarbij tevens aandacht wordt besteed aan het opstellen van een Stedenbouwkundig Programma van Eisen voorafgaand aan de verkoop.

 

De indieners,

VVD.