“Vluchtelingen, wat moeten we, wat willen we, wat kunnen we?”

Deze vraag zou voorgelegd kunnen worden aan zowel  de door oorlogsgeweld hulp vragende  dan wel aan de hulp verlenende medemens. De oorzaak van deze vraagstelling zo mag worden  aangenomen, is algemeen bekend. Men kan de laatste maanden geen krant open slaan, radio of tv aanzetten, of er word aandacht besteed aan asielzoekers, ontheemden en vluchtelingen in de breedste zin van het woord.

Hoever moet je gaan?

Als je bestaansrecht en veiligheid in het geding is, als je huis en haard verlaat om een veilig heen komen te zoeken, ja als je daarvoor je leven van je zelf en dat van je gezin op het spel zet, is de nood hoog zo mogen we aannemen.

Hoever wil je gaan?

Over de vraag hoe deze vluchtelingen stroom op te vangen dan wel te huisvesten, kan men een steeds meer toenemende tweedeling in ons land waarnemen. Voor- en tegen standers geven op niet mis te verstane wijze hun mening.

Aan ons , de lokale bevolking, word gevraagd, middels een reguliere taakstelling, hoe een bijdrage te leveren om de zogenoemde vergunninghouders  onderdak te bieden en dus op te nemen binnen onze gemeentegrenzen.

Voor als nog geen geringe opdracht, zeker bezien in het licht van de  toenemende vraag van onze plaatselijke inwoners om aanspraak te maken op de toch al zeer krappe huurwoning markt, 

Wat kunnen we?

Ten tijden van de vaststelling van de woonvisie is vastgesteld dat er de komende tien jaar een aantal van honderdvijftig huurwoningen gebouwd dienen te worden, we zouden alles op alles moeten zetten om deze versneld te realiseren.

Totdat deze plannen tot uitvoering zijn gebracht, zou bezien moeten worden wat voor mogelijkheden er zijn om vergunning houders tijdelijk op te vangen  Om deze op een later tijdstip  te laten instromen in de voornoemde huursector,  wel verspreid over de gehele gemeenten, dus geen Syrië wijken!!

Kort samen gevat, de VVD geeft u wederom de vijf;                                                                                                                                                                                                 De VVD is tegen een groot AZC, dan wel                                   crisisopvang!

                                  De VVD is tegen voorrang aan vergunninghouders                                    bij het toe wijzen van huurwoningen                    

                                  De VVD is voor versnelde (sobere) opvang van                                   vergunninghouders!

                                  De VVD is voor versnelde realisatie van voldoende                                   huurwoningen!

                                  De VVD is voor een duidelijke screening van                                    vluchtelingen en gelukzoekers aan de                                                          buiten grenzen van Europa.   

De VVD is niet voornemens de ogen te sluiten voor de huidige problematiek. We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid, en willen ons inzetten om de juiste beslissingen te nemen.

Als je denkt iets te kunnen, meestal kun je het, als je denkt iets niet te kunnen, vaak heb je gelijk.

Fractie Sint-Oedenrode 

VVD Meierijstad