Raadsvergadering Rooi 24-09

Op donderdagavond 24-09 was het weer tijd voor de eerste raadsvergadering na het zomerreces.  Een vergadering zonder een uitgebreide agenda, maar wel met een viertal aanmeldingen voor het vragenuurtje.

Vragenuurtje:
We startten met een vraag van Rik Compagne (HvR) over de duurzaamheidsmonitor, waarna Wilma Wagenaars namens de VVD opheldering vroeg over het Aldersadvies. De wethouder heeft toegezegd om het einde van de maand een uitnodiging naar de Raad te sturen voor een informatiebijeenkomst. Deze zal vergezeld gaan met een RIB. Voor de VVD is met name belangrijk dat het leefbaarheidsbudget ook ten goede komt aan de inwoners die overlast ervaren.

Hierna had het CDA nog een tweetal vragen welke onze wenkbrauwen deed fronsen. Allereerst de oproep aan de stuurgroep om het Meierijstadlied van Nico van de Wetering, wat overigens een zeer nobel initiatief is, in te brengen in de stuurgroep en om te overwegen om hiervoor subsidies beschikbaar te stellen. De burgemeester gaf toe dat het onderwerp al geagendeerd staat. De VVD trekt in elk geval lessen uit het recente verleden waar het gesubsidieerde Koningslied niet bepaald een 'klinkend' voorbeeld geweest is.
Vervolgens maakt het CDA misbruik van het vragenuurtje om een soort campagne-actie te voeren door een partijposter aan te bieden aan de burgemeester. De burgemeester nam deze poster - bewust van zijn 'neutrale positie' uitermate ongemakkelijk in ontvangst. Ook de overige raadsfracties reageerden verbouwereerd. Eenzaamheid is wat betreft de VVD een serieus thema, wat in onze ogen niet misbruikt moet worden in een vragenuurtje voor wat partijpubliciteit. Er zijn chiquere manieren om dit te agenderen.

Besluiten en toezeggingen:
De VVD concentreert zich op de daden. Goed om te zien dat de verlichting op het Cathalijnepad is opgenomen in het bestek. De verlichting gaat er deze winter nog komen. Ook wat betreft de HOV halte en Carpoolplaats ligt de ruimte er nog open. Discussie die tijdens de begrotingsbehandeling gevoerd zal gaan worden.
Wat betreft het Masterplan sportparken een terechte vraag van het CDA om vast te houden aan de termijn die is genoemd door de wethouder. De voltallige raad is het hier mee eens. Het Masterplan heeft prioriteit en veel toezeggingen zijn al veel en veel te lang blijven liggen.

Rekenkamercommissie:
De voordracht voor de rekenkamer is unaniem aangenomen. Wilma Wagenaars zal als (enige) Raadslid namens Sint-Oedenrode zitting nemen. Een mooie functie waar Wilma veel zin in heeft en waarin de VVD dus op een prima manier vertegenwoordigd is.

Zonnepanelen:
De Streepen, de Neul en MariĆ«ndael krijgen zonnepanelen. De reden om ze aan te leggen? Subsidie. Een buitenkansje voor de gemeente om met geld van een ander zonnepanelen aan te leggen, die - dankzij de subsidie -  ook nog eens een economisch voordeel gaan brengen. We zouden gek zijn als we het niet deden, maar we hebben wel duidelijk een statement gemaakt of het herverdelen van subsidies voor dergelijke doeleinden (wat het Rijk nu doet) wel de meest eerlijke manier is om met het geld van de Nederlandse belastingbetalers om te gaan. Het