Vragen VVD Meierijstad over plaatsing resomator

Vanuit een publicatie heeft de VVD Meierijstad vragen gesteld aan het college met betrekking tot het plaatsen van een Resumator in de omgeving van het Willem Alexander Sportpark te Veghel.

Vanuit een publicatie in De Stadskrant (Melding Activiteitenbesluit Milieubeheer) week 16, vernamen wij het voornemen om een resomator te plaatsen bij het Huis van Troost, Prins Willem Alexander Sportpark 1 te Veghel. Het plaatsen van een Resoator is momenteel nog niet toegestaan in Nederland. Een resomator is een metalen drukvat waarbij een overledene in drie tot vier uur wordt opgelost . Zoals op de website van Dela wordt aangegeven is resomeren een chemisch proces waarbij een overledene ontbindt in een vloeistof van water en kaliumhydroxide

Het Huis van Troost heeft het voornemen om een Resomator te plaatsten in haar rouwcentrum wat gelegen is op het Sportpark, nabij scholen (Zwijsen College), Kinderdagverblijf, recreatie- gebied (Openlucht Zwembad), centrum voor Welzijn, Onderwijs en Zorg (Pieter Bruegelhuis). Het Huis van Troost kan aan gewerkt worden als een rouwcentrum waar overledenen opgebaard liggen en afscheidsdiensten worden gehouden om van daaruit naar een begraafplaats of crematorium te gaan. Het Huis van Troost is uitdrukkelijk geen crematorium.

Omdat de VVD zich zorgen maakt over het sport- en recreatiegebied gelegen aan en nabij het Prins Willem Alexander Sportpark heeft de VVD vragen gesteld aan het College. De navolgende vragen zijn voorgelegd:

1. Is het College op de hoogte gesteld van deze aanvraag en het voornemen om het rouwcentrum te transformeren in een locatie waar in de toekomst resomeer-activiteiten mogen plaats vinden?

2. Is het College eens met de vraagsteller dat een dergelijke activiteit niet op de huidige locatie kan plaatsvinden gezien de aard van de omgeving?

3. Is het College eens met de vraagsteller dat Resomeren een chemisch proces is, zoals door Dela op haar website wordt omschreven, en dat een chemisch proces moet plaatsvinden op een industrieterrein?

4. Is het College eens met de vragensteller dat een vergunning voor het plaatsen van een Resomator niet aan de orde is?

5. Zijn er acties ondernomen om de buurt en de diverse sportverenigingen op de hoogte te brengen van deze aanvraag, anders dan publicatie in de Stadskrant?

Graag vernemen wij de zienswijze van het College op het plaatsen van een resomator, en daardoor ruimte geven aan chemische productielocatie (terwijl dit wettelijk nog niet is toegestaan (bron website Dela)) in het huidige gebied waar scholing, sport, kinderopvang en recreatie centraal staat.