Raadsvergadering Sint-Oedenrode 09-07-2015

De laatste raadsvergadering voor het zomerreces vond gisteren plaats. Een vergadering waarin de woonvisie, dienstverleningsconcept en kaderbrief centraal stonden, maar waarbij niet voorbijgegaan kon worden aan de actualiteit

En daarmee bedoelen we natuurlijk het vervelende incident in de wijk Cathalijne waarbij afgelopen week een dodelijk slachtoffer is gevallen. Zoiets zijn we in Rooi niet gewend, en aan zulke dingen willen we ook niet wennen. De VVD wenst alle nabestaanden en omwonenden ontzettend veel sterkte bij het verwerken van deze gebeurtenis. Zoiets heeft grote impact. Veiligheid is een groot goed, zeker in je directe woonomgeving. Je veilige thuis. Wij hopen dat iedereen dit op een goede manier kan gaan verwerken.

Maar we moesten ook de inhoud behandelen. Wat betreft de woonvisie is de VVD duidelijk: vraaggericht bouwen. Een motie waarbij het CDA het college verzocht om toch vooral actief in de kleine kernen gaat bouwen, was daarmee voor de VVD dan ook direct overbodig. Wij gaan niet bouwen voor leegstand. Het woonwensenonderzoek toont aan dat men liever in de kern woont. Wil men toch in de kleine kernen wonen: dan zal de gemeente dat van harte proberen te faciliteren. Maar zoals treffend verwoord door Piet Klaasen: krimp in kleine kernen kunnen we niet bestrijden, slechts begeleiden.

Vervolgens was er aandacht voor het dienstverleningsconcept. Wilma Wagenaars benadrukte dat de VVD blij is met de toezegging van de stuurgroep voor een dienstverleningsfunctie op bestaande locaties. Het Rooise gemeentehuis zal daarmee ook vanaf 2017 geopend blijven voor de inwoners van Meierijstad. In het najaar beslissen we definitief over de huisvesting van de nieuwe gemeente, maar dit is alvast een mooie opsteker!

Ook kregen we een voorstel om krediet beschikbaar te stellen ten gunste van cultuureducatie. De nieuwe stichting met de naam Phoenix zal het cultuuraanbod voor Meierijstad gaan realiseren. Met dit krediet moet het inventaris van het failliete MIK worden teruggekocht. Natuurlijk een situatie die we niet graag zien gebeuren, maar we vinden het belangrijk dat cultuureducatie in onze gemeente wordt voortgezet.

Tot slot was de Kaderbrief onderwerp van gesprek. Geen uitgebreide Kadernota, maar een bondige Kaderbrief. Feitelijk enkel een opsomming van de wensenlijst die we graag in de begroting verwerkt zien. Onze fractie heeft hierbij 7 onderwerpen benoemd, die wij terug willen zien in de begroting. We zullen daar echter na de zomer nog stevige keuzes in moeten gaan maken.

Lees hieronder de spreektekst(en)

1e termijn Kaderbrief,

Geen Kadernota, maar een Kaderbrief. Geen gedetailleerd uitgewerkt verhaal, maar een algemeen betoog. Een kader op hoofdlijnen. En waar nog een flink aantal slagen over gemaakt moeten worden, voordat onze begroting een feit is.

Tijdens de commissie hebben we het stuk besproken en daarmee waren we relatief snel klaar. Maar wat we wel hebben is een wensenlijst. Een wensenlijst die gedurende het jaar is ontstaan, en waaraan sinds de commissievergadering nog expliciet de kunstgraswens van de hockeyclub is toegevoegd. Dat we waarschijnlijk niet die gehele wensenlijst kunnen vervullen, is evident. We zullen daarom keuzes moeten maken richting onze begroting. Omdat de stap van deze Kaderbrief naar een concrete begroting nog groot is, zijn we blij met de toezegging van de portefeuillehouder om in aanloop naar de begroting de Raad nogmaals uitvoerig te betrekken. Dat voorkomt discussie achteraf.

Maar nu behandelen we toch de Kaderbrief en dat is voor onze fractie hét moment om nogmaals specifieke aandacht te leggen op een deel van het wensenlijstje waaraan de VVD veel waarde hecht. In totaal zijn het 7 punten, we gaan ze even langs.

Punt 1: Allereerst het Masterplan Sportaccomodaties: een zorgvuldig en goed onderbouwd traject. Een traject waarbij we als Raad een stevige keuze hebben gemaakt om voor een uitgesproken scenario te gaan. Een scenario met niet alleen een mooi perspectief voor Sint-Oedenrode, maar een perspectief waarbij ook Meierijstad gebaat zal zijn. Dit is één van de onderwerpen die  volgens de VVD veel aandacht verdient. We verwachten daadkracht, tempo en intensieve communicatie met verenigingen. In het verlengde hiervan ligt ook de wens van de hockeyclub. Investeringen in  Sportpark de Kienehoef moeten we nu integraal bekijken.

Is er ondertussen al meer duidelijkheid over de financiële haalbaarheid van het plan en de bedragen die de clubs zelf moeten gaan bijdragen? Kunnen we hier als gemeente zo snel mogelijk duidelijkheid over geven aan de clubs?

Punt 2: Onderwijs is het andere thema waarbij we volop verwachtingen hebben. We hebben gekozen voor een nieuwe school in Nijnsel. We verwachten dat in de begroting terug te zien. Maar ook hiervoor geldt: Is al bekend wat SKOSO wil of kan gaan bijdragen aan dit project? Hoe ver zijn we in dit proces?

Punt 3: Ook de Carpoolplaats staat voor de VVD hoog op de wensenlijst. Als een HOV halte haalbaar is, dan zou dat natuurlijk helemaal super zijn. De geparkeerde auto’s aan de postdijk zien er niet uit, de berm wordt helemaal kapot gereden en het is ook niet verkeersveilig. We kijken uit naar een structurele oplossing.

Punt 4: Zoals we ook graag verlichting zien op het Cathalijnepad. Je ziet er in het donker geen hand voor ogen. Subtiele verlichting hoeft geen afbreuk te doen aan de natuur en omgeving, maar maakt het pad wel beter toegankelijk voor wandelaars en fietsers. En voorkomt hachelijke situaties als beiden elkaar onverwachts in het donker kruisen. Nog maar te zwijgen over het gevoel van veiligheid op dit pikkedonkere stuk.

Punt 5: De Rioolheffing kan wat ons betreft omlaag. We hebben in 7 jaar bijna een miljoen aan reserve opgebouwd, maar van investeringen of achterstallig onderhoud is geen sprake. Kortom: we hebben teveel aan middelen ontvangen van onze inwoners. Dan behoort het geld maar op één plaats terecht: in de portemonnee van de burger! Ziet de portefeuillehouder mogelijkheden om de rioolheffing te verlagen, zodat onze burgers gecompenseerd worden voor de jaren waarin ze teveel betaald hebben?

Punt 6: we gaan een stevige lobby aan in Veghel en Schijndel om ook in 2016 een onderzoek uit te voeren in het kader van Waar staat je gemeente? Volgens ons een waardevol instrument.  En zelfs als we Schijndel en Veghel niet overtuigd krijgen, kan deze meting voor ons in Rooi zeer waardevol zijn. In elk geval een unieke kans voor een 0-meting.

En tot slot. Punt 7: Verkeersveiligheid. Wij staan nog steeds achter de ombuigingen waarvoor we zijn gegaan en we begrijpen dat er daardoor bijvoorbeeld minder onderhoud wordt uitgevoerd aan de bermen. Overigens leidt dat  tot een prachtig kleurrijk pallet van bloemen. Maar het mag niet ten koste gaan van verkeersveiligheid. We zijn blij om te zien dat daar op kruisingen speciale aandacht voor is. Dat doet ons goed en blijven we in de gaten houden. Zoals we ook ervoor moeten blijven zorgen dat onze fietspaden er keurig bij liggen. We willen een recreatieve en toeristische gemeente zijn, dan moeten we daar ook aandacht voor hebben. En dat betekent niet dat een fietser in een korte broek, na een dag fietsen, zijn kuit rood van de brandnetels heeft. Over de kwaliteit van onze fietspaden kunnen we overigens nog wel meer opmerken, denk bijvoorbeeld aan de Ollandseweg.

Dat zijn 7 punten die wat ons betreft prioriteit moeten hebben.  Het wordt nog een hele uitdaging. Ons gezamenlijke wensenlijs is nog veel langer en breder dan de dekking die we hebben. Daarin moeten we realistisch zijn en keuzes maken. Maar dat doen we zodra we ons kunnen baseren op cijfers, niet op basis van deze kaderbrief.

Tot zover in 1e termijn.