Op de zeepkist: VVD voor verlaging rioolbelasting

De jaarrekening van onze gemeente sluit met een positief resultaat van afgerond € 900.000 over 2014. Dit is een opsteker in financieel krappe tijden. We gaan in op twee opvallende zaken naar aanleiding van deze jaarrekening.

Rioolbelasting
Volgens de wet moet deze belasting 100% kostendekkend zijn en de inkomsten moeten aan riolering en watertaken als zorg voor grondwater en inzameling en transport van afvalwater worden besteed. Welnu, de riolering in Rooi is prima in orde en de tarieven lijken op het oog redelijk, maar wat blijkt? Al jarenlang – zeker vanaf 2008- wordt er belastinggeld overgehouden op de riolering en in een reserve gestort. Op zich is daar niets mee aan de hand, omdat je nu eenmaal vooraf niet exact kunt bepalen hoeveel belasting er wordt betaald. Dit extra belastinggeld mag je oppotten en deze later aan riolering besteden. Maar als je 7 jaar achtereen bijna één miljoen euro (!) overhoudt, dan komt er een moment om geld terug te gaan betalen aan onze Rooise burgers en bedrijven. Helaas mag dit niet rechtstreeks, maar mag dit alleen door het riooltarief te verlagen. Wat de VVD betreft gaan in 2016 de riooltarieven dus omlaag!

Toeristenbelasting
In Rooi wordt al jarenlang toeristenbelasting geheven door campinghouders en recreatieondernemers. Zij moeten een door de gemeente vastgesteld tarief per persoon per nacht in rekening brengen (vanaf een bepaalde leeftijd). Na afloop van het jaar moet de ondernemer de gelden afdragen aan de gemeente. Wat schetst onze stomme verbazing? De externe accountant van Rooi merkt op in zijn openbare rapportage bij de jaarrekening (citaat): “onder de vordering is een bedrag opgenomen ter hoogte van € 123.000 inzake toeristenbelasting voor een specifiek object. Wij stellen vast dat deze vordering betrekking heeft op de jaren 2012, 2013 en 2014” etc. De VVD vindt het schokkend en niet te verkopen dat een dergelijke betalingsachterstand is ontstaan. Een eenvoudige rekensom leert dat bij een gemiddeld tarief van € 1,07 euro per overnachting er bij meer dan 100.000 overnachtingen (dit is geen typefout!) geen afdracht van toeristenbelasting aan de gemeente heeft plaatsgevonden.