Toeristenbelasting

Toeristenbelasting. Tijdens de commissievergadering bleek de raad verdeeld. VVD staat achter het voorstel van het college om toeristenbelasting te handhaven. Waarom? Onze argumenten:

1. VVD tegen lastenverhoging inwoner Meierijstad

Met het afschaffen van de precariobelasting en hondenbelasting wordt het belastingdomein in Meierijstad steeds smaller. Afschaffing van de toeristenbelasting komt daar dan nog bij. Andere partijen willen deze verliezen van structurele inkomsten opvangen met een OZB verhoging die voor rekening komt van de eigen inwoner, de VVD niet. Een incidentele “greep uit de kas” zoals door sommige partijen wordt voorgesteld, getuigt niet van evenwichtig financieel beleid waarin we structurele kosten dekken met structurele inkomsten.

2. Toeristen zien toeristenbelasting niet als belemmerend

Toeristen laten zich in hun vakantiekeuze niet leiden door de hoogte van toeristenbelasting. Toeristenbelasting is maar een zeer klein deel van de besteding van een toerist. De omgeving waar ze naartoe willen geeft de doorslag. Bovendien is recentelijk in de pers een ANWB onderzoek verschenen waarin blijkt dat de toerist de hoogte van de belasting ‘acceptabel’ vindt.

3. Toeristenbelasting laat arbeidsmigranten registreren

Arbeidsmigranten wonen soms lange tijd in Meierijstad maar registreren zich niet altijd als inwoner.  Hierdoor loopt de gemeente inkomsten mis uit het gemeentefonds. Innen van toeristenbelasting, ook bij arbeidsmigranten, betekent dat zij vaker de keuze maken om zichzelf in te schrijven als inwoner, met een hogere uitkering uit het gemeentefonds voor Meierijstad tot gevolg.

4. We gebruiken het bedrag voor ambities op recreatie & toerisme

Het heffen van belasting is noodzakelijk om te kunnen investeren in toeristisch-recreatieve voorzieningen. Die voorzieningen zijn ten gunste van de toeristen en de sector. Gemeenten hebben de keuze om een deel van deze kosten met opbrengsten uit de toeristenbelasting te betalen. De investeringen van gemeenten in toerisme en recreatie zijn namelijk nog altijd hoger dan de opbrengst van de toeristenbelasting. Het merendeel van de kosten komt nu ook al op de schouders van de gemeente, vaste inwoners en bedrijven.

5. We beperken de administratieve lasten voor ondernemers

Het bedrag wat ondernemers afdragen, kunnen ze doorbelasten op de toerist. Daar zit niet het probleem. Wel op de administratieve lasten die dat meebrengt. Deze lasten voor kleine ondernemers nemen we weg door de aanslagdrempel te verhogen. Hiermee vereenvoudigen we de inning voor kleine ondernemers.

Kortom: de VVD vindt het verdedigbaar om toeristenbelasting te blijven innen om onze ambities op recreatie en toerisme vorm te geven. De VVD kan het niet verdedigen dat afschaffen van de toeristenbelasting uiteindelijk resulteert in hogere lasten voor de vaste inwoners en bedrijven van Meierijstad.