Paardenstal Veghels Buiten, deel 2

Nu de vergunning voor de uitbreiding van de bestaande stal is vernietigd zal er opnieuw op de aanvraag moeten worden beslist, zo blijkt uit de antwoorden van het college op onze artikel 33 vragen hierover. Met de huidige inhoud van het bestemmingsplan “Veghels Buiten Oude Ontginning” en de uitspraak van de rechtbank in het achterhoofd zal dat echter naar alle waarschijnlijkheid moeten leiden tot een weigering van de aangevraagde vergunning. Daarmee is er volgens ons nog geen oplossing voor de patstelling die nu is ontstaan. Met momenteel alleen het overgangsrecht als een basis voor vergunningverlening is het positief bestemmen van de paardenstal in ieder geval onmogelijk. 

Toekomstige bewoners van Veghels Buiten weten overigens waar ze aan beginnen als ze een kavel kopen. In het antwoord van het college lezen valt daarover het volgende te lezen: “Vanaf het eerste oriënterende gesprek met potentiële kopers in Veghels Buiten wordt het concept van Veghels Buiten (wonen in buurtschappen in het groen) toegelicht en nader uitgelegd. Ook tijdens vervolggesprekken komt dit thema terug, mede omdat dit gevolgen heeft voor de wijze van bouwen en het gebruik van het gebied. Voor de kopers van gemeentelijke kavels is derhalve vanaf het begin duidelijk dat in Veghels Buiten naast de functie wonen ook sprake is en zal blijven van diverse andere gebruiksvormen (o.a. agrarisch, groen, waterberging, recreatie, spelen, routes, volkstuinen, paardensport etc.”

Wij hechten er als VVD zeer veel waarde aan als die mix van functies kan blijven bestaan. Anders worden de belangen van de ‘oorspronkelijke’ eigenaren en gebruikers in het gebied te zeer aangetast. De opzet van Veghels Buiten is bijzonder, gedurfd en vernieuwend en daarom is het bewaken daarvan geen sinecure. In die zin zou het gemakkelijker zijn geweest als Veghels Buiten als een eenvormige standaard woonwijk was opgezet, maar dan had het redelijkerwijs de naam Veghels Buiten niet mogen dragen. De vlag moet de lading wel blijven dekken.