Wijkgebouw Boschweg

Het heeft tijd gekost, maar nu is er dan toch een raadsbesluit genomen over het nieuwe wijkgebouw in dit deel van Schijndel. Het is de Vossenberglocatie geworden, zoals al te voorzien was.

De conclusie dat de Kajuit een aantal serieuze nadelen kent had wat ons betreft al eerder getrokken mogen worden, maar de VVD wil niet terugkijken op het proces. Onze blik is op de toekomst gericht. Dat is nodig, want de precieze contouren van het nieuwe wijkgebouw zijn met dit raadsbesluit nog maar globaal geschetst. Minimaal 514 vierkante meter lezen wij. Het kan dus ook meer worden. Dit zal in de verdere uitwerking duidelijk moeten gaan worden. Gezien de inhoud van het besluit hebben wij er vertrouwen in dat het nieuwe wijkgebouw er gaat komen, de vraag is echter wel hóe de herontwikkeling van beide locaties in ruimtelijke zin vorm gaat krijgen. Want wat de VVD betreft is hier namelijk sprake van een redelijk unieke kans om één en ander te combineren met sociale woningbouw. 

In de SP-motie van afgelopen januari werd al opgeroepen om het wijkgebouw met sociale woningbouw te combineren. Een goed idee, maar dat kwam toen nog nét iets te vroeg. Inmiddels weten we dat Woonmeij geïnteresseerd is om zowel de locatie Vossenberg als de locatie Kajuit te herontwikkelen en wij vinden dat die mogelijkheid met beide handen moet worden aangegrepen. Want welke andere mogelijkheden zijn er voor sociale woningbouw in Schijndel? Op onze technische vragen hierover aan het college kwam als antwoord dat het feit dat er in de prestatieafspraken geen locaties in Schijndel worden genoemd niet betekent dat er geen locaties beschikbaar zijn of dat er geen plannen in ontwikkeling zijn. Maar voor woningbouw heb je locaties nodig die aantoonbaar beschikbaar zijn én tegen redelijke kosten te herontwikkelen zijn. En dat is wat ons betreft op deze twee locaties het geval.

Tijdens de beeldvormende avond van 27 februari jongstleden hebben wij als VVD-fractie aan de vertegenwoordiger van Woonmeij gevraagd hoe zij het nieuwe wijkgebouw voor zich ziet. “Denkt u aan de plint-oplossing?” hebben wij toen gevraagd. Het antwoord was “ja”. Een belangrijk antwoord, waar wij als VVD heel tevreden over waren. Want door het wijkgebouw in te passen in een groter gebouw met gestapelde sociale huurwoningen kunnen er twee vliegen in één klap worden geslagen. In Veghel is die combinatie al eerder toegepast in de Peellandstraat waar het wijkgebouw van “De Zeven Eiken” nu keurig verwerkt is in het woningblok aldaar. Dat smaakt wat ons betreft naar meer. Gezien het beperkte aantal beschikbare nieuwbouwlocaties in Schijndel is deze combinatie zelfs een must. In Veghel kan Area goed vooruit op diverse vrijgekomen voormalige schoollocaties, in Schijndel zijn dit de enige percelen die op korte termijn beschikbaar komen. Want meer schoollocaties gaan er in Schijndel niet meer vrijkomen gezien het onlangs vastgestelde Integraal Huisvestingsplan. Beide locaties samen hebben een oppervlak van zo’n 10.000 vierkante meter. Haal eruit wat erin zit dus, want een dergelijke kans komt naar onze inschatting niet meer voorbij in de komende jaren. Zullen we een voorzet doen? Drie bouwlagen plus kap op de Vossenberglocatie en twee bouwlagen plus kap op de locatie Kajuit?

Zoals het collegevoorstel ook verwoord: de Vossenberglocatie is het hart van de wijk. Samen met de supermarkt en de cafetaria een klein centrum. En in het centrum van een gebied iets hoger en dichter bouwen is wat ons betreft ruimtelijk goed te verantwoorden en ook nodig om voldoende sociale huurwoningen toe te voegen in Schijndel. Bij het go/no go moment wat volgend jaar wordt verwacht gaan we er nadrukkelijk op letten of de ruimtelijke mogelijkheden optimaal benut gaan worden. En wij verwachten een finaal voorstel omtrent het wijkgebouw dat qua omvang en indeling goed aansluit op wat de gebruikers wensen.