Visie op de Kadernota

Visie VVD op kadernota 2019

Allereerst een reactie op de uitgangspunten gegeven door het college:

“Een stabiele en meerjarig sluitende algemene financiële huishouding”, dat is ook het uitgangspunt van de VVD, daar gaan we voor. “De gemiddelde belastingdruk zal zo min mogelijk toenemen”, zeker laten staan, daar staan wij helemaal achter.

Maar…

“OZB verhoging bovenop de trendmatige verhoging”, wij denken dat dit echt niet nodig zal zijn, dus niet opnemen, maar keuzes maken in wat we doen.

Terugkijkend op afgelopen donderdag:

De avond was druk bezocht. Veel organisaties en burgers hebben de moeite genomen om mee te praten. Maar zoveel mensen, zoveel wensen. Aan ieders wens tegemoet komen achten wij niet haalbaar, dus verwachtingenmanagement is op zijn plaats.

Wij hebben de wensen gemeten langs de VVD speerpunten en dan blijken we toch op een behoorlijk aantal punten hetzelfde te denken:

Bereikbaarheid:

We hebben zorgen gehoord voor veilige en verlichte verbindingsroutes tussen de hoofdkernen om voorzieningen beter bereikbaar te houden. We hebben zorgen gehoord over achterstallig onderhoud aan de wegen. En het opwaarderen naar een hoger onderhoudsplan voor openbare ruimten. Heel vaak kwam de vraag naar uniformiteit in weginrichting naar voren: aansluiten bij landelijk beleid. Toch wel typerend, in Erp hebben we laatst juist het tegenovergestelde gedaan.

Maar al deze opmerkingen vragen om investeren in bereikbaarheid: Zorg dat we de meest bereikbare gemeente zijn, zoals de VVD bij de begrotingsbehandeling al heeft aangegeven.

Economie:

Onze bedrijventerreinen raken vol en dat remt de economisch bedrijvigheid die alom gevraagd wordt. Ook weer in relatie met bereikbaarheid. Hebben we al zicht op nieuwe locaties? 

Houd onze centrums bruisend, zorg voor een goed plan omtrent het centrummanagement en winkelgebied. Ga hiervoor in overleg met betrokkenen.

Geef onze starters een goede plek, zij zijn de toekomst.

In het buitengebied ontstaan veel heel mooie ideeën, laten we daar voor open staan.

Vooral lef en ambitie tonen. De VVD wil een plan voor Meierijstad op het gebied van sociaal-economische ontwikkeling. Laten we innovatie opzoeken: samen met bedrijfsleven kijken naar de toekomst, waar willen staan over 5 jaar, over 10 jaar? 

Dit zeker ook in relatie met onderwijs. Zoek de verbinding tussen bedrijfsleven en onderwijs. Leren op de werkvloer. Houd onze jongeren hier en probeer hoger afgestudeerden weer te interesseren voor Meierijstad. Zorg voor voldoende interne bedrijfsopleidingen bij kleine en grote bedrijven. Kijk naar toegepaste samenwerking van Universiteiten en Hogescholen met bedrijven in Meierijstad.

Sociaal domein:

Er is veel gevraagd om een strategische visie sociaal domein, ga daar mee aan de slag. Ook hiervoor geldt: betrek de maatschappelijke partners.

Werk samen met ondernemers om hen te ondersteunen bij het inschakelen van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

We horen dat sportvoorzieningen veel bijdragen aan onze sociale doelstellingen. Waarom zetten we daar dan geen sociale middelen voor in? Maak slimme combinaties. Kijk naar mogelijkheden om onze grote ambities op sport te realiseren.

Duurzaamheid:

Wat betreft duurzaamheid. VVD staat open voor duurzame initiatieven, maar dan wel initiatieven die effectief zijn, die vooruitgang boeken en een langdurig aantoonbaar voordeel bieden.

Woningbouw: 

De vraag is groot in allerlei opzichten, maar de bouwkosten in de regio lopen ook zichtbaar op. De verwachting is dat deze trend de komende jaren doorzet. Dit heeft potentieel gevolgen voor de grondexploitaties. Immers indien de bouwkosten harder stijgen dan de afzetprijzen dan kan dit leiden tot een druk op de grondprijzen. Wij vinden dat het college met deze marktontwikkeling rekening moet houden bij het verder uitwerken van de kadernota.

Een volwassen Meierijstad:

Als laatste, niet alles is op te lossen met financiële middelen. Het zit ook in werkprocessen en efficiency. Daar mag zeker naar gekeken worden.

Meierijstad moet volwassen worden, groter denken. Denken en handelen als een gemeente van 80.000 inwoners, regionale inbedding zoeken en piketpaaltjes slaan.

College, neem dit alles mee in de kadernota.

Tot zover in 1e termijn