Algemene Beschouwingen VVD Begroting 2018

Wat vindt de VVD ervan

Wij hebben gekeken naar de begroting met als uitgangspunt ons verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord.

Wat wilden we als VVD en wat zien we er van terug en denken we te gaan zien in de toekomst.

We willen graag dat we als raad gaan groeien, meer verder denken oude routines loslaten en elkaar meer uitnodigen naar een helpend beleid en geen beperkend beleid.

Nog meer integraal denken en bezig zijn, nieuw om maar eens terug te komen op hetgeen onze burgemeester in het begin van het jaar zei.

Verantwoord, veelzijdig en doortastend. 

Dat is was onze slogan en is waar we graag naar refereren.

Verantwoord

De lastendruk zo laag mogelijk houden staat nadrukkelijk in het coalitieakkoord. Dit is voor de VVD een zwaar punt. Dit valt onder afspraak is afspraak. In het voorjaar vond u ons op uw pad toen u daar met de OZB verhoging van dreigde af te wijken. Heel goed dat u dat nog eens heeft heroverwogen en besloten heeft dit aan te passen.  Wat ons betreft het enige juiste.

Zo ook de verlaging van de afval en rioolheffingen. Als VVD hadden we daar al een flink pleidooi voor gehouden eind december 2016, het moest kunnen en het kan. Zo laten we onze burgers zien dat we positief bewegen.

Onder verantwoord valt ook Duurzaamheid. Een oh zo belangrijk punt wat vooralsnog vanuit de raad de aandacht krijgt die het verdient. 

Laten we wel verder gaan doorpakken om eens de duurzaamste gemeente worden, maar laten we dan ook eens anders durven denken. De VVD denkt soms anders. 

Duurzaamheid zit in nadenken of incidentele sport subsidies wel bijdragen aan beleidsdoelstellingen en of het niet beter is om te investeren in projecten die op termijn zelfsupporting zijn. 

Duurzaamheid  is de vraag stellen of je moet investeren in een zwembad als je nog niet weet wat je uiteindelijk wil.  Waarom drie zwembaden en waarom niet een mooi nieuw zwemparadijs op de Vlagheide?

Duurzaamheid is kijken of je voor de werknemers, die komen werken in bedrijven in Meierijstad en daar meer dan 100 kilometer voor moeten rijden, of je daar zelf huisvesting voor ontwikkeld. Samen met het bedrijfsleven worden hier al initiatieven voor opgepakt, chapeau.

Duurzaamheid zit hem in je afvragen of een basisschool in een kleine kern nog wel de juiste kwaliteit kan leveren die gewenst is en of je daar moet investeren of dat je gewoon een buurtbusje moet laten rijden.

Duurzaamheid is kijken naar de regelgeving, deze verminderen en weghalen van belemmeringen. Welstand in relatie tot collegepark Zwijssen was daar een mooi voorbeeld van. Zo zijn er zeker nog meer.

Dat is duurzaam, zo zit de VVD er in!

Verantwoord, veelzijdig en doortastend.

Veelzijdig zijn we zeker, we zijn op tig vlakken bezig en houden veel ballen in de lucht. 

Dit uit zich ook in de bedrijfsvoering waar de organisatiefilosofie nog wordt onderdrukt door de drukte van alle dag. We vonden de paragraaf over de bedrijfsvoering maar magertjes, die mag meer laten zien. Voortgang reorganisatie, bezetting, sociaal jaarverslag, de raad moet haar verantwoordelijkheid kunnen nemen op feiten. 

We hebben moeite om op de hoofdlijnen te blijven en vergeten dat we een gemeente van 80.000 inwoners zijn. Ambitie in de knoop met kerntaken.

Daardoor komen we echter niet echt tot focus en zijn we een beetje chaotisch. 

We hebben veel ambitie maar kunnen nog niet bepalen waar we echt op willen inzetten. 

Op Food-city misschien?

Dat zou ons niet misstaan, we hebben al veel geweldige initiatieven op dat gebied die de VVD heel erg toejuicht. De verspillingsfabriek, Threesixty Food en een Foodpark 2 klaar voor uitvoering en waar nog veel potentie kan zitten. Met een Brainport naast onze deur met veel technologie kan dat ons de regionale inbedding geven die we zoeken. Maar dan moeten we wel die keuzes maken. De beste bibliotheek zijn hoort daar volgens de VVD niet bij.

Verantwoord, veelzijdig en doortastend.

Doortastend bezig zijn is nodig. er dat doen we wel. 

We hebben de glasvezel straks overal, chapeau. 

We hebben de N279 geboosd, chapeau, al zijn we er nog lang niet.

De best bereikbare gemeente zou ons ook goed uitkomen. Goed onderhoud aan de wegen, goede ontsluiting van de industrie terreinen en een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. 

Haast achter uitvoering van gemaakte plannen zoals de HOV en geef de starters een goede plek. 

Doe daar de woningbouw maar bij, want daar we blijven maar achterlopen. Er liggen veel goede plannen, laten we ze gaan ontwikkelen. Gas erop.

Als het aan de VVD ligt worden we de meest duurzaamste, best bereikbare Food-gemeente.

Zo denkt de VVD erover.