Platformbijeenkomst 11 november: integratie

Platformbijeenkomst van de lokale netwerken VVD in Oost Brabant en Noord Limburg op zaterdag 11 november 2017 van 10.00 tot 12.00 uur in MFA Het Klooster te Zijtaart 

Het gekozen thema van deze bijeenkomst is:

                         “Integratie”

Nederland telt nu ruim 17 miljoen inwoners. Meer dan 3 miljoen daarvan hebben een niet-Nederlandse achtergrond. De helft daarvan is afkomstig uit niet-westerse landen. Is ons land daarmee vanzelfsprekend een multi-culturele samenleving geworden?

Het VVD-verkiezingsprogramma geeft aan, dat een geslaagde inburgering de sleutel is naar een volwaardige plek in de Nederlandse samenleving. De partij vindt het een goede zaak dat er bij de inburgering veel aandacht is voor de Nederlandse waarden en de Nederlandse cultuur.

Met drie sprekers die vanuit hun wetenschappelijke achtergrond, hun beroep of vanuit de politiek te maken hebben met het fenomeen “integratie”, gaan we het gesprek aan.

 De eerste spreker is Emily Miltenburg, wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, waar zij zich bezig houdt met onderzoek op de thema's integratie, statushouders, vluchtelingen en buurten.

Emily Miltenburg volgde een bachelor Politicologie en een research master Social Sciences aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In maart 2017 promoveerde zij cum laude aan de UvA (Sociologie).  Zij zal met name in haar inleiding ingaan op de verschillende visies die er bestaan over de mate waarin van nieuwkomers mag worden verwacht dat ze zich inpassen in de bestaande samenleving. Ook zal zij belichten hoe culturele, sociale en religieuze verschillen mede bepalen hoe er in ons land gedacht wordt over integratie, assimilatie en de multiculturele samenleving.

De tweede spreker is Jeanne Janssen. Zij heeft vanuit haar werk als leerkracht basisonderwijs en Interne Cultuur Coördinator in een stad als Helmond met zijn vele bevolkingsgroepen veel te maken met integratieproblematiek. Op dit moment is zij werkzaam op de Sint Trudoschool te Helmond in de wijk Stiphout. Over een periode van zo’n 15 jaar was zij vervangster op alle basisscholen in Helmond. Vandaar dat zij bij uitstek in staat is om het begrip integratie vanuit de praktijk te benaderen. Zij zal vooral aan de hand van voorbeelden uit de praktijk ingaan op het samenleven van mensen met verschillende culturele achtergronden. Ook gaat zij in op de vraag in hoeverre het onderwijs, zowel basisonderwijs als middelbaar onderwijs een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de positie van allochtone jongeren in de samenleving. Tenslotte komt zeker ook de relatie naar de ouders van deze jongeren aan de orde.

Jeanne Janssen is politiek actief voor de VVD als burgerlid in de gemeentelijke commissie Bestuur en Economie.

Als derde spreker ontvangen we Tunahan Kuzu, fractievoorzitter van de politieke partij DENK, die bij de afgelopen verkiezingen met 3 zetels in de Tweede Kamer gekomen is. Kuzu groeide op in Maassluis en doorliep het Stedelijk Gymnasium in Schiedam. Van 2001 tot 2006 studeerde hij bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Tussen 2008 en 2012 was hij gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid in Rotterdam. Tussen 2007 en 2011 werkte Kuzu voor PricewaterhouseCoopers als adviseur gezondheidszorg. Op 20 september 2012 werd Kuzu lid van de Tweede Kamer namens de Partij van de Arbeid. In de Tweede Kamer voerde hij het woord over de Geestelijke Gezondheidszorg, Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg, Armoede en Schuldhulpverlening. In 2014 heeft Kuzu samen met collega Öztürk gebroken met de PvdA-fractie vanwege het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher. De specifieke redenen waren het verdacht maken van bepaalde jongeren met een Motivaction-onderzoek dat niet deugde en het onderzoeken van bepaalde organisaties zonder legitieme reden. Kuzu en Öztürk zijn vervolgens samen als onafhankelijke fractie verder gegaan en onder de naam DENK de verkiezingen in gegaan.

Tunahan Kuzu zal aangeven hoe hij aankijkt tegen  Integratie, assimilatie, multiculturalisme en daar met de aanwezigen over in gesprek gaan.

Graag ontmoeten wij u op zaterdag 11 november 2017 om 10.00 uur in MFA Het Klooster te Zijtaart

Pastoor Clercxstraat 50        

5465 RJ Zijtaart (Veghel)

Vooraf aanmelden is niet nodig. Ook introducés zijn van harte welkom. Er is voldoende parkeergelegenheid en de zaal is vanaf 09.30 uur geopend waarbij een kop koffie of thee voor u klaar staat.

De ingang van MFA Het Klooster is aan de zijkant van het klooster. Hoewel dit niet de voordeur is van het klooster is deze toegang niet onlogisch, in Zijtaart komen de mensen ‘achterom’ binnen. Via de Mr. vd Venstraat kunt u de ruime parkeerplaats bij de ingang van het dorpshuis bereiken.