Reactie op besluit PS maatregelen veehouderij


Vrijdag 7 juli, hebben de Provinciale Staten ingestemd met de versnelde transitie in de veehouderij van Brabant. Dit besluit heeft verstrekkende gevolgen voor Brabantse Boeren die nu in tegenstelling tot eerdere afspraken versneld moeten investeren in aanvullende maatregelen om het bedrijf volgens de laatste, aangescherpte normen te laten functioneren. U kunt zich voorstellen dat dit voor veel boeren financieel zeer grote gevolgen heeft. 

Uit de media heeft u ongetwijfeld gelezen dat diverse lokale VVD fracties zich niet kunnen scharen achter het standpunt van de provinciale VVD fractie. Belangrijke uitgangswaarden voor de VVD zijn immers betrouwbaarheid – juist ook vanuit de overheid – en een gelijkwaardig speelveld. Betrouwbaarheid is belangrijk omdat ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn, juist om investeringen te kunnen doen voor de toekomst. En liberaal milieubeleid is ook dat je niet kiest voor (veel) strengere regels dan op andere plekken om ons heen. Wat een boer in Brabant niet mag, mag zijn buurman een paar honderd meter verderop in Limburg of Gelderland gewoon blijven doen. Dat is natuurlijk raar.

 

Ook VVD Meierijstad was onaangenaam verrast met het standpunt van VVD Brabant. De laatste weken heeft ook de fractie van VVD Meierijstad veelvuldig contact gehad met de collega VVD-ers in de provinciale staten om samen met andere lokale VVD fracties tot goede oplossingen te komen.  Hoewel we nog steeds teleurgesteld zijn in het standpunt van de provinciale VVD fractie op dit onderwerp, zijn we blij met de aangenomen motie en amendement. Dit moet extra garanties bieden voor veehouders en deze zijn met dank aan de input van lokale fracties en agrarische ondernemers opgesteld.

 

“Goed flankerend beleid is cruciaal voor onze steun”, verwoorde VVD Brabant gisteren tijdens de vergadering en als tijdens de begrotingsbehandeling in 2018 blijkt dat deze wensen niet worden ingewilligd, dan trekt VVD Brabant alsnog de steun in voor het gehele voorstel.

Als lokale VVD fractie houden we de Statenfractie hier graag aan.

 

Fractie VVD Meierijstad