Even vermakelijk als spot on: Betoog Fran-Jan van Zutven over de N279

De N279 is al een tijdje ziek. Sommigen vinden het niet meer dan een verkoudheid die met een aspirientje te bestrijden is, anderen menen dat er duidelijk meer aan de hand is. Wat zijn de vooruitzichten en wat is de juiste behandeling? Na onderzoek wordt de diagnose gesteld: de patiënt is inderdaad behoorlijk ziek, dit gaat niet zomaar over. Laten we vijf behandelmethoden verkennen was eerst het devies. 4 soorten bypasses en één tunnel. De tunnel paste niet binnen het budget, dus bleven er 4 bypasses over. Maar plots werd het verdere onderzoek naar de juiste  behandeling gestaakt. De klachten bleven echter aanhouden, dus werd er opnieuw onderzoek gedaan. "Laten we die bypasses ten zuiden van Zijtaart maar niet meer onderzoeken", zo klonk het. Wat de VVD betreft was het niet onderzoeken van die opties een medische misser. "We gaan voor die ene lange kronkelige bypass en anders wordt het dotteren", riep de rest.  

Het werd dotteren. 

Er zal een stent worden geplaatst in de vorm van het slaan van damwanden in de naastgelegen vloeibare verkeersader. Die operatie geeft hevige bijwerkingen. Als symptoombestrijding worden er schermen opgetrokken van 6 meter hoog.

Er komt tevens een fors uitgevallen shunt bij Keldonk, maar lag die verbinding met de buitenwereld daar wel goed?

Voor de ncb-laan dreigt door de keuze van de stuurgroep een niet te behandelen verstopping, precies op de plek waar juist een vernauwing is aangelegd om een eerdere kwaal te bestrijden. Wat gaat het winkelhart daarvan merken?

Met enige jaloezie kijkt de VVD-fractie tegelijkertijd naar de situatie in Helmond, daar wordt opnieuw een bypass uitgevoerd. De eerste behandeling uit 2001 is bij de patiënt goed aangeslagen. Zouden ze daar een aanvullende verzekering hebben? Kennelijk heeft Meierijstad een groot eigen risico. 

Ten gemeentehuize in Veghel worden direct alle verloven ingetrokken. Een second opinion is noodzakelijk. Internist Goudappel en vaatchirurg Coffeng bekijken of de verkeersdooradering

kan worden verbeterd. De geneesheer-directeur in Den Bosch heeft al gewaarschuwd dat er maar een beperkt budget is. Er moeten dus keuzes worden gemaakt. Na de kijkoperatie treden er complicaties op: een luchtwegvernauwing en de dreigende amputatie van een ledemaat in Keldonk. Voor de Rembrandtlaan is door het college een behandeling voorzien middels een drain. Dat lijkt een kansrijke methode, maar hoe moet die precies worden vormgegeven om effectief te zijn? Sommigen vinden dat zo'n drain alleen kan werken als je tegelijkertijd knijpt, maar gaat dat niet tot knelpunten leiden? De drain moet ergens bij Zijtaart liggen, dat is zeker. Daar zijn ze bezorgd over de omvang van de vervolgbehandelingen.

De raad van toezicht buigt zich vervolgens over de zaak en dient wijzigingsvoorstellen in. Al snel wordt de conclusie getrokken; we moeten de tandarts erbij halen. Er dient ter hoogte van Keldonk een brug te worden geplaatst, die, als kroon op het werk, ook geschikt is voor gemotoriseerd verkeer. Maar moet die nou in de boven- of in de onderkaak? En zit die brug wel in het zorgpakket? Bovendien heeft de man bij het zorgloket al een bordje opgehangen; wij gaan zo sluiten, het is immers al vijf voor twaalf. Daarmee lopen we het risico dat we moeten concluderen dat de patiënt is uitbehandeld. We moeten de wethouder dus snel van een verwijsbriefje voorzien. 

Voor Team Meierijstad is er nog een gevoelig plekje aan de noordkant van Zijtaart. Gaat de operatie wel slagen als daar omheen gewerkt wordt? We horen graag wat het college van dit amendement vindt. 

Lijst Blanco wil nog een nieuwe mogelijkheid op de kweek zetten blijkens hun amendement.  Helaas zijn de keuzes omtrent alternatieve therapieën vorig jaar al gemaakt. We zouden als VVD de klok graag terugzetten, maar dat gaat niet meer. 

Vanuit de coalitiepartijen is er een amendement voorbereid dat wij gaan steunen.

Daarmee ligt er een duidelijk recept waarmee de wethouder op pad kan. 

We gingen als VVD met dit dossier voor de total body scan met bijbehorend behandelplan, maar staan nu te kijken met een doosje pleisters en enkele lastig te behandelen restverschijnselen. Er waren betere behandelmethodes beschikbaar om het economische hart van Meierijstad een oppepper te geven, maar die zijn in het verleden door politieke keuzes uit het pakket gehaald. En dat is meer dan jammer. Achteraf weet je pas of de behandeling geslaagd is en of de patiënt ook echt genezen is. En met de restverschijnselen zullen we moeten leren leven. 

Voorzitter,

Er is door deskundige inzet van ambtenaren, college, wijk- en dorpsraden en andere betrokkenen de afgelopen weken een intensief traject gevolgd. Wij hopen dat niemand hier een burn-out aan heeft overgehouden. 

Tot zover onze diagnose.