Platformbijeenkomst van de lokale netwerken VVD in Oost Brabant en Noord Limburg
op zaterdag 20 mei 2017 van 10.00 tot 12.00 uur in MFA Het Klooster te Zijtaart
Het gekozen thema van deze bijeenkomst is:
“De Eerste Kamer. Nog van deze tijd?”
Er is veel kritiek op de Eerste Kamer: de leden zouden partijpolitiek bedrijven en te veel beleid tegenhouden. Een meerderheid van de leden wil nu een staatscommissie instellen om de toekomst van het stelsel te onderzoeken.
Het is niet de eerste keer, dat er vraagtekens gezet worden bij de Eerste Kamer, ook vanuit liberale hoek. In de 19e eeuw al wilde Thorbecke de Eerste Kamer liever afschaffen, maar uiteindelijk werd in 1848 voor een compromis gekozen. De leden moesten via indirecte verkiezingen aangewezen worden door de regio’s die meer invloed wensten ten koste van het centraal gezag.
VVD-coryfee Hans Wiegel pleit voor het behoud van de Eerste Kamer. Niet afschaffen, vindt hij. Slechte wetten wegstemmen is volgens hem geen 'dwarsliggen', maar juist de taak van de Eerste Kamer.
Met drie sprekers die het instituut Eerste Kamer uit eigen ervaring kennen, gaan we de discussie aan.
Sprekers
De eerste spreker is Uri Rosenthal. Hij zal in zijn inleiding met name ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de Eerste Kamer, de staatsrechtelijke kant van de Eerste Kamer, de politieke functie van het instituut en hij zal een met een aantal praktijkvoorbeelden de reflecterende functie van de Eerste Kamer toelichten.
Uri Rosenthal (1945) studeerde na zijn gymnasiumopleiding op het Maerlant-Lyceum in Den Haag politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1980 werd hij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam hoogleraar politicologie en bestuurskunde. Later werd hij benoemd tot hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Leiden.
Van 1999 tot 2010 was hij lid van de Eerste Kamer voor de VVD. Daarna was hij van 2010 tot 2012 Minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte I. Sinds 1 maart 2013 is Rosenthal voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie. Ook is hij sinds 2014 voorzitter van de Raad voor civiel-militaire Zorg en Onderzoek.
Voordat Tiny Kox (1953) in 2003 gekozen werd tot SP-vertegenwoordiger in de Eerste Kamer, was hij jarenlang actief in de partijorganisatie van de SP. In Hij was tot 1994 hoofdredacteur van De Tribune, het ledenblad van de SP. Vervolgens werd hij algemeen secretaris. Kox was naast zijn landelijke partijactiviteiten jarenlang actief in de lokale politiek. Van 1982 tot 1999 was hij gemeenteraadslid en fractievoorzitter in Tilburg. Sinds 2003 is hij voorzitter van de SP-fractie in de Eerste Kamer. Kox is lid van het partijbestuur van de SP en medewerker van het Wetenschappelijk Bureau van de SP.
Tiny Kox heeft eens aangegeven, dat hij er voorstander van is om de Eerste Kamer en Tweede Kamer samen te voegen naar Scandinavisch model. Hij vindt dat de Senaat en het parlement langs elkaar heen werken. Dat zou veel beter samen kunnen als ze worden samengevoegd. In zijn bijdrage zal hij dit standpunt toelichten.
Helmi Huijbregts-Schiedon (1948) is namens de VVD sinds 2007 lid van de Eerste Kamer.
Zij was van 2001 tot 1 maart 2009 burgemeester van Oosterhout en daarvoor lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant. In de Eerste Kamer houdt zij zich onder meer bezig met binnenlands bestuur, bestuurlijke vernieuwing, milieu en ruimtelijke ordening. Zij is vicefractievoorzitter.
In juli 2010 werd ze tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Roosendaal wat ze bleef tot Jacques Niederer daar in januari 2011 benoemd werd tot burgemeester. Van 1 oktober 2013 tot en met 9 januari 2014 was zij, wederom waarnemend, burgemeester van de gemeente Lochem.
Van februari 2015 tot 21 oktober 2015 was zij waarnemend burgemeester van de gemeente Bronckhorst ter vervanging van haar overleden voorganger Henk Aalderink.
Helmi Huijbregts zal met name ingaan op haar concrete ervaringen als senator en haar visie op de waarde van de Eerste Kamer geven.
Graag ontmoeten wij u op zaterdag 20 mei 2017 om 10.00 uur in MFA Het Klooster, Zijtaart
Pastoor Clercxstraat 50
5465 RJ Zijtaart (Veghel)
Vooraf aanmelden is niet nodig. Er is voldoende parkeergelegenheid en de zaal is vanaf 09.30 uur geopend waarbij een kop koffie of thee voor u klaar staat.
De ingang van MFA Het Klooster is aan de zijkant van het klooster. Hoewel dit niet de voordeur is van het klooster is deze toegang niet onlogisch, in Zijtaart komen de mensen ‘achterom’ binnen. Via de Mr. vd Venstraat kunt u de ruime parkeerplaats bij de ingang van het dorpshuis bereiken.
Namens de VVD werkgroep platformbijeenkomsten Oost Brabant / Noord Limburg.
William de Kleijn, secretaris
William de Kleijn
E-mail: williamdekleijn@gmail.com
Tel.: 06-55686559