Rooienaren betalen teveel Rioolheffing

In de wet staat dat de gemeente rioolbelasting mag heffen. Het is nodig om riolering aan te leggen en ook om andere watertaken uit te voeren. Deze taken komen iedereen ten goede. Het is dus redelijk dat alle huishoudens meebetalen aan riolering. In de wet staat dat de heffing niet aan andere dingen besteed mag worden. Alleen als de gemeente meer geld ontvangt dan direct uitgegeven kan worden, is het toegestaan om dit geld in een pot te stoppen. Deze ‘voorziening riolering’ is inmiddels gegroeid tot bijna één miljoen euro! En dat is niet de bedoeling.

De VVD heeft vorig jaar voorgesteld om de rioolheffing met € 15,- per aansluiting te verlagen; dit is overgenomen door de gemeenteraad. Tot onze grote verbazing is er nu opnieuw voorgesteld de riooltarieven te verhogen; gemiddeld gaat het om € 20,- per aansluiting. Dat kan toch niet waar zijn? Dit zou betekenen dat de tarieven worden verhoogd, terwijl de Rooienaar al jaren teveel heeft betaald!

Na vasthoudend doorvragen blijkt dat ondanks de vorig jaar doorgevoerde verlaging, de voorziening riolering niet is teruggelopen. Bij de voorgestelde verhoging breekt de voorziening echter door de grens van één miljoen euro! Er is dus geen reden om de riooltarieven te verhogen.

Voor de VVD is het zeer teleurstellend dat onze coalitiegenoten DGS/BVT en Hart voor Rooi niet met ons hebben meegestemd om de tarieven te bevriezen. Het CDA heeft met ons meegestemd. De stemmen staakten met 8 raadsleden voor en 8 tegen. Wanneer we gaten in de begroting zouden schieten van Meierijstad, zouden we inderdaad niet goed bezig zijn. Maar hiervan is absoluut geen sprake.

Meierijstad komt in 2017 met uniforme tarieven. Rooi is nu volledig bevoegd om zijn eigen tarieven vast te stellen. Daarom zal de VVD in de eerstvolgende raadsvergadering opnieuw voorstellen om de riooltarieven te bevriezen. De lastendruk voor Rooise burgers is het beste in handen van de VVD.


Nick de Laat
Wilma Wagenaars
Piet Klaasen
Michiel van Seventer