Fusie flits

Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel hebben een bezit van 451 miljoen. Daartegenover staat een gezamenlijke schuld van 208 miljoen euro, een reserve van 164 miljoen euro en voorzieningen van 43 miljoen.

In 2015 en 2016 hebben de drie gemeenteraden elk nog hun eigen huishoudboekje. Zo stellen ze ieder nog hun eigen begroting en de belastingtarieven voor 2016 vast. In de voorbereiding wordt wel ingezet op het hanteren van dezelfde uitgangspunten waar dat mogelijk is. En voor wat betreft de investeringen en nieuw beleid wordt ook van te voren onderling afgestemd of dat in het belang van Meierijstad is. 

Toezicht door de provincie

De provincie kijkt of de financiële besluiten die elk van de 3 gemeenten in 2015 en 2016 nemen in het belang zijn van Meierijstad. De colleges hebben afgesproken dat ze elkaars voorstellen zien en beoordelen op de financiële gevolgen. Zijn ze het met elkaar eens, dan is er nog maar een globale toets door de provincie nodig. 

Huishoudboekje straks

Elk van de drie gemeenten heeft een sluitend meerjarenperspectief met een positief saldo. Als je dit bij elkaar op zou tellen, start Meierijstad met een positief saldo van 935.000. Dit kan nog beïnvloed worden door de hoogte van de algemene bijdrage van het Rijk. Het vermogen om de financiële risico’s op te kunnen vangen, het zgn weerstandsvermogen, is bij alle drie de gemeenten voldoende tot ruim voldoende. De gemeenten hebben dus genoeg vet op de botten om tegenslagen op te kunnen vangen. 

In de aanloop naar 1 januari 2017, maar zeker ook daarna zal er sprake zijn van harmonisatie van beleid. Na de verkiezingen zullen de politieke partijen een nieuw coalitieakkoord sluiten waar de ambities van Meierijstad in worden verwoord. Om het huishoudboekje op orde te houden zal de raad een uitspraak gaan doen over de hoogte van de belastingen. Welke keuzes de raad gaat nemen hangt o.a. af van de ambities die de nieuwe gemeente heeft. 

Frictiekostenbudget


Kosten die eenmalig zijn en direct voortvloeien uit de herindeling kunnen betaald worden uit het frictiekostenbudget. Denk bijvoorbeeld aan integratie van beheerplannen (één plan voor de riolering in Meierijstad), aan voorlichting, wachtgelden of komborden. Voor de herindeling krijgen de drie gemeenten elk € 800.000 in 2016 (totaal 2,4 mln). Daarna krijgt de gemeente Meierijstad in totaal nog 9,6 mln verdeeld over 4 jaar. De inwoners merken dus niets van de extra kosten die moeten worden gemaakt om de nieuwe gemeente Meierijstad te realiseren!