In the picture: Frank-Jan #5

Raadslid in Veghel, nu kandidaat voor de gemeenteraad van Meierijstad!

Wie ben je?
Frank-Jan van Zutven

Leeftijd?
42 jaar

Woonplaats?
Eerde

Wat is je achtergrond/opleiding?
Ik ben opgegroeid op het buurtschap De Kempkens alwaar mijn vader als champignonkweker werkzaam is geweest. "Ze schieten als paddestoelen uit de grond" is de uitdrukking, dus er moest vaak meegewerkt worden om de oogst op tijd bij de veiling of de fabriek te krijgen. Daarom heb ik affiniteit met de agrarische sector en met ondernemerschap in zijn algemeenheid. Niet leunen op de overheid maar het zelf oplossen was altijd het devies, ook omdat de champignonsector nooit onderdeel is geweest van steunmaatregelen van het rijk of de Europese Gemeenschap. En als liberaal vind ik dat ook de meest ideale situatie. Maar dan moet de overheid ondernemers wel de ruimte geven om het zelf op te lossen.

Van beroep ben ik jurist, met als specialisatie bestuursrecht.

Wat zijn je hobby's?
Een belangrijke hobby van mij is muziek. Ik ben tamboer bij het Veghelse Sint-Barbaragilde en onlangs heb ik met de slagwerkgroep uit Eerde meegedaan aan het Jumbo muziekfestival.

Waarom ben je verkiesbaar?
Omdat ik vind dat de overheid te vaak belemmeringen opwerpt voor haar inwoners. Er heerst een zeker wantrouwen. Zonder stringente sturing door de overheid is er volgens sommige politieke partijen al snel sprake van een verlies aan controle, van 'wildgroei'. Er wordt te snel gedacht dat de overheid het wel beter weet en dat inwoners geen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Die houding is mij als liberaal een doorn in het oog.

Waar wil je jezelf in Meierijstad sterk voor maken?
Wist u dat bestemmingsplannen zo zijn vormgegeven dat er in beginsel niets mag, tenzij het bestemmingsplan dat expliciet toestaat? En dat meestal maar één enkel type gebruik wordt toegestaan? Met het op die manier 'bevriezen' van de situatie wordt een meer spontane ontwikkeling van gebieden vaak onnodig belemmerd. Vandaar dat ik pleit voor een uitnodigend ruimtelijk ordeningsbeleid. 'Ja, mits', in plaats van 'nee, tenzij'. Wij geven u als VVD daarbij de vrijheid, maar verwachten ook verantwoordelijkheid.