PGB, Persoonsgebonden budget

Iedereen wil graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving en met een goede kwaliteit van leven. Of je nu ouder wordt, langdurig intensieve zorg nodig hebt of bent geboren met een beperking. De VVD begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de vraag of er straks nog wel iemand is die hen in huis komt helpen, bijvoorbeeld bij het aantrekken van steunkousen of bij het schoonmaken. Iedereen heeft recht op de beste zorg. Ook als je ouder wordt of leeft met een beperking, moet je de regie over je eigen leven kunnen behouden. Daarvoor is het van belang dat je zelf de keuze kunt maken voor een bepaalde zorgverlener of een zorginstelling, waarbij jouw wensen en zorgvraag centraal staan.  


De VVD vindt dat de gemeente vooral regisseur is bij het creëren van nieuwe, welzijn- en zorgarrangementen. Zorgcoöperaties zijn hier een mooi voorbeeld van. Door goede afspraken te maken met huisartsen, zorgverzekeraars, wijkverpleegkundigen en andere zorgverleners en door te sturen op prestaties verbetert de kwaliteit van de zorg en blijven de kosten beheersbaar. De wijkcentra en buurthuizen zijn voorzieningen waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Zij vervullen daarmee een functie in het aanbod van collectieve voorzieningen op het gebied van welzijnszorg. De VVD wil dat de keuzes van individuele mensen voorop staan. De VVD vindt dat er in de keukentafelgesprekken de keuze voor een persoonsgebonden budget, pgb, zeker besproken moet worden.


Een pgb kan hét verschil maken tussen meedoen in de samenleving of aan de zijlijn blijven staan als je complexe, langdurige zorg nodig hebt. Met een pgb kan de zorg die nodig is immers zelf worden ingekocht. Sommige vormen van zorg en ondersteuning zijn soms makkelijker te regelen via de gemeente of het zorgkantoor, bijvoorbeeld als het gaat om enkele uren huishoudelijke hulp. De VVD wil dat dergelijke zorg in natura een volwaardig alternatief is voor het pgb. Als je kiest voor een pgb is het noodzakelijk dat je de middelen die je voor zorg krijgt vrij kunt inzetten. Dat geldt zowel voor de middelen uit de Wet langdurige zorg als de middelen uit de Zorgverzekeringswet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. 


Pgb staat voor mensen die zorgen voor medemensen in hun eigen kring, of in hun eigen buurt, terwijl tegelijkertijd ook nog eens allerlei micro-economieën worden ondersteund. 

De VVD is een voorstander van het pgb.


Fractie VVD Sint-Oedenrode

Piet Klaassen

Nick de Laat

Michiel van Seventer

Wilma Wagenaars