Geloofwaardige Vluchtelingenopvang

Aan geloofwaardigheid hecht onze fractie grote waarde. Om geloofwaardig te zijn moet je volgens de VVD zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Soms is het niet eenvoudig om tot een duidelijk standpunt te komen. Niets is zwart-wit. Maar als er eenmaal een standpunt is ingenomen, dan mag je ons daar aan houden.

Inmiddels is het ruim driekwart jaar geleden dat in de gemeenteraden van Meierijstad de eerste discussie heeft plaatsgevonden over de mogelijkheden om vluchtelingen op te vangen in Meierijstad en specifiek Sint-Oedenrode. De asielinstroom was fors op dat moment, en de grote aantallen AZC’s in Nederland bleken onvoldoende. U kent allemaal de beelden op de journaals van crisisopvang waarbij mensen na 72 uur weer met een bus naar een andere plek in Nederland werden vervoerd. Mensonwaardig.

De VVD vind dat we de rug niet naar de problematiek kunnen toekeren. Tegelijkertijd moet je realistisch zijn. We kunnen niet de hele wereld opvangen. De VVD kiest voor menswaardige opvang, die ook past bij de lokale schaal van ons eigen dorp. Dat betekent dat we geen grote aantallen asielzoekers willen opvangen, maar dat we prioriteit moeten geven aan de opvang en integratie van statushouders.

Statushouders zijn mensen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning.  Deze mensen hebben na beoordeling in een AZC de status gekregen van échte vluchtelingen op basis van bedreigingen en onveiligheid. Zij zoeken in ons land een veilig bestaan.  Deze mensen moeten we laten doorstromen vanuit een AZC naar een reguliere (huur)woning. Integratie is van groot belang, want mag je verwachten dat iemand die na vijf of tien jaar nog terug wil naar zijn geboorteland? In de praktijk gebeurt dat logischerwijs vaak moeizaam.

Al in november wisten wij dat een tekort aan huurwoningen ervoor zorgt dat veel statushouders blijven zitten in AZC’s. Zij houden bedden bezet die eigenlijk voor nieuwe vluchtelingen zijn. De reflex om een extra AZC te openen is in onze ogen dan ook verkeerd. De groep mensen met een verblijfsvergunning wordt daardoor alleen maar groter, maar we kunnen ze nog steeds geen menswaardig onderdak en integratie bieden. Als we statushouders wèl versneld kunnen laten doorstromen, zorgt dat voor lege bedden in AZC’s, waardoor nieuwe AZC’s niet nodig zijn.

Overigens blijkt uit de afnemende instroomgegevens dat het openen van nieuwe AZC’s verkwisting van publiek geld is. Op dit moment staat 1/3 van alle bedden in bestaande centra leeg. Met miljoenen verbouwde panden hebben soms nog geen vluchteling mogen verwelkomen.

De VVD pleit daarom voor een verschuiving van de focus. Niet openen van een nieuw AZC voor leegstand, maar prioriteit op het versneld huisvesten van statushouders. En dat ook altijd met inachtneming van de belangen en gevoelens van onze eigen inwoners en samenleving.

De VVD hanteert dit standpunt voor een geloofwaardige vluchtelingenopvang al bijna een jaar. De cijfers bevestigen ons standpunt steeds meer. Wij staan hiervoor en hoeven niet te draaien. Dat maakt ons geloofwaardig. En daar hechten we grote waarde aan.

Fractie VVD Sint-Oedenrode