Vluchtelingen in Meierijstad, themabijeenkomst VVD

VVD Tweede Kamerlid Malik Azmani, woordvoerder Immigratie en Asiel in de Tweede Kamer, was uitgenodigd om de inleiding te verzorgen en om de vele vragen die er leven te beantwoorden.

Volgens Azmani lijkt de grote stroom vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken op te drogen en lijken de maatregelen en afspraken het gewenste effect te hebben. Echter, het ontstaan van alternatieve routes is een grote bron van zorg.

Azmani gaf aan de toehoorders aan dat de druk vanuit Afrika sterk toeneemt. Door geweld en verdroging raken veel mensen op drift. Er moet snel actie komen. Het is dringend noodzakelijk om ook daar afspraken te gaan maken over het opvangen van de mensen in de regio. We moeten voorkomen dat ook hier “Griekse taferelen” gaan ontstaan.

Op dit moment zitten er ca. 40.000 mensen in AZC ’s waarvan ca. 16.000 statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) en 24.000 asielzoekers (mensen welke in de procedure zitten, echter nog  zonder verblijfvergunning). Vanuit de zaal werd gevraagd of er nog aanvullende AZC’s noodzakelijk zijn als gemeenten hun taak met betrekking tot het huisvesten van statushouders volledig invullen. Het antwoord van Azmani was bevestigend. 

Een andere vraag ging over de gezinshereniging. Ook hier ging Azmani uitvoerig op in. Hij gaf aan dat de periode voor gezinshereniging is verlengd om de drempel te verhogen. Maar desondanks wordt er nog steeds veelvuldig gebruik van gemaakt. Zeker gezien het feit dat er veel alleenstaande mannen komen zullen we rekening moeten houden met een factor 3 op de blijvende instroom. .

Een levendige discussie ontstond toen de verdeling van vluchtelingen over de gemeenten ter sprake kwam. Op de vraag of Azmani wist of andere provincies dit ook op deze wijze deden zei hij dat het hem niet bekend was. Het opleggen van een doelstelling op deze wijze druist in tegen de liberale gedachten en werkwijze. Azmani was dan ook geen voorstander van deze verdelingssystematiek. 

Ook het thema terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers kwam ter sprake. Een grote belemmering is hier dat een aantal landen hun eigen mensen niet terug willen nemen. Azmani gaf aan dat het niet waar kan zijn dat dit gebeurd terwijl deze landen subsidie en/of ontwikkelingsgeld krijgen. Ook hier ligt nog een forse uitdaging.

Belangrijk punt was ook communicatie. Communiceren over de instroom maar ook communiceren over de uitstroom. Communiceren over wat er gedaan wordt aan de incidenten en excessen in de AZC’ s en welke maatregelen er genomen worden. Dit om de burger beter inzicht te geven over wat er gebeurd op alle fronten en niet alleen hoeveel vluchtelingen moeten we opnemen, Azmani zou dit signaal mee naar den Haag nemen.

Na bijna twee uur discussiëren, vragen stellen en stellingen toetsen was het tijd om af te sluiten. Azmani werd hartelijk bedankt voor zijn heldere uiteenzetting over deze lastige materie. Hij zei dat dit soort bijeenkomsten zeer waardevol voor hem zijn en dat hij graag nog een keer terugkomt. Daar zullen we hem aan houden.