Raadsvergadering 24-03: Motie over verdeelsleutel veiligheidsregio

© Sander van Gils

Een weinig spectaculaire Raadsvergadering op 24 maart. Slechts één onderwerp leidde tot enige reuring en dat was het voorstel omtrent de veiligheidsregio Noord-Oost Brabant. De nieuwe verdeelsleutel gaat Meierijstad veel geld kosten. Een reden om raadsbreed een motie in te dienen, zodat de portefeuillehouder zichzelf sterk kan maken in het AB van Veiligheidsregio Noord-Oost.

Lees hieronder de bijdrage van de VVD in de eerste termijn:

Gemeenschappelijke regelingen zijn ons wel vaker een doorn in het oog, maar ik het kader van de veiligheidsregio een bittere noodzaak. Regionale samenwerking is noodzakelijk om de kwaliteit zo optimaal mogelijk in te richten.

De VVD vindt veiligheid een groot goed. Het is één van de primaire basisbehoeften die we als mensen nodig hebben. We willen allemaal dat hulpdiensten snel ter plaatse zijn, maar bovenal willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat we van hulpdiensten gebruik moeten maken. Als het goed is draagt de veiligheidsregio daar aan bij.

Maar nu...Er ligt een nieuw beleidskader van de veiligheidsregio voor. En daarin gaan we als gemeente wegens een nieuwe verdeelsleutel op basis van inwoners fors meer aan bijdragen. Sterker nog dat bedrag loopt op tot jaarlijks 165.000 euro voor gemeente Meierijstad. STRUCTUREEL extra geld dus!

Krijgen we daar iets voor terug? Nee. Dat niet. We mogen er vanuit gaan dat de brandweer er straks ongeveer even snel is als nu, maar van een kwaliteitsinjectie is geen sprake. De veiligheid zal niet meetbaar toenemen, en ook zullen we ons er niet veiliger door gaan voelen.

Onderzoek wat door een gerenommeerd bureau recent (2015) is uitgevoerd in Veiligheidsregio Twente geeft ook aan dat een herverdeling op basis van inwoneraantallen niet rechtvaardig is, niet duurzaam is en een groot herverdelingseffect meebrengt. Dat laatste ondervinden we nu al aan den lijve. Alternatieven zijn er ook. Een beter alternatief zou het zogenaamde CEBEO model zijn.

De fractie van de VVD belooft de inwoners om zuinig te zijn op de publieke middelen. Een reden voor ons om ons dan ook niet neer te leggen bij het voorstel van de veiligheidsregio. Waarom zouden we ineens ontzettend veel meer moeten betalen voor  een dienst die niet veranderd is? Wat ons betreft is er sprake van een oneerlijke verdeelsleutel. En dat ervaren andere gemeenten in de gemeenschappelijke regeling ook zo.

Helaas zijn we als raadsleden door een gemeenschappelijke regeling geboeid. We kunnen niet meer doen dan ons College de opdracht geven om onze zienswijze en standpunt kracht bij te zetten bij het Algemeen Bestuur. We dienen daarom graag samen met de rest van de raad een motie in om de veiligheidsregio tot nieuwe inzichten te brengen. Niet omdat we denken dat de portefeuillehouder niet voor het Rooise belang zal opkomen, maar wellicht dat het hem sterkt om samen met een aantal andere gemeenten een punt te maken in het AB om uiteindelijk tot een nieuw voorstel te komen.